Pyetje të shpeshta | Coronavirus.al

Pyetje të shpeshta

Ashtu si dhe gripi i zakonshëm, infektimi me COVID-19 mund të shkaktojë simptoma të lehta, përfshirë rrufë, dhembje fyti, kollë dhe ethe. Për disa persona mund të jetë më e rëndë dhe mund të çojë në pneumoni ose vështirësi në frymëmarrje.

Simptomat janë të ngjashme dhe përbëhen nga: kollë, temperaturë e lartë, vështirësi në frymëmarrje apo dhembje muskujsh. Është mjeku specialist i cili vendos nëse dyshohet për COVID-19, dhe nëse është e nevojshme do të kryhen teste laboratorike për të konfirmuar diagnozën.

Virusi nuk njeh preferenca por njerëzit e moshuar, dhe njerëzit me sëmundje kronike (të tilla si diabeti dhe sëmundja e zemrës) janë më të rrezikuar nga zhvillimi më i rëndë i sëmundjes.

Informacionet paraprake sugjerojnë se virusi mund të mbijetojë disa orë. Lëndët dezinfektante mund të vrasin virusin duke parandaluar infektimin e njerëzve të tjerë.

Zakonisht sëmundjet e frymëmarrjes nuk transmetohen me ushqim, i cili në çdo rast duhet të trajtohet duke respektuar praktika të mira të higjienës dhe duke shmangur kontaktin midis ushqimit të papërpunuar dhe atij të gatuar.

Po, mund të transmetohet nga një person në tjetrin, zakonisht pas kontaktit të ngushtë me një person të infektuar (p.sh. në ambientet e punës, në shtëpi, apo në qendrën e kujdesit shëndetësor).

Sipas raporteve të fundit, mund të jetë e mundur që personat e infektuar me COVID-19 të jenë të infektuar përpara se të shfaqin simptoma domethënëse. Sidoqoftë, bazuar në të dhënat e disponueshme aktualisht, njerëzit që kanë simptoma po shkaktojnë përhapjen e shumicës së virusit.

Koronavirusi i ri është një virus që prek rrugët e frymëmarrjes i cili përhapet kryesisht përmes kontaktit me një person të infektuar përmes spërklave kur një person kollitet ose teshtin, ose përmes sekrecioneve të pështymës ose të hundës.

1 metër.

Bazuar në të dhënat e disponueshme, konsiderohet e pamundur që një infeksion të mund të merret përmes dorezave. Sidoqoftë, për të parandaluar infeksionet është praktikë e mirë të lani duart shpesh dhe me kujdes pasi të prekni objekte dhe sipërfaqe potencialisht të ndotura para se të prekni fytyrën, sytë dhe gojën.

OBSH rekomandon të mbani maskë vetëm nëse dyshoni se jeni i infektuar me COVID-19 apo i sherbeni nje personi te semure me COVID19. Përdorimi i maskës ndihmon për të kufizuar përhapjen e spërklave dhe nëpërmjet tyre të virusit, por duhet të ndiqet edhe me masa të tjera të higjienës respiratore dhe të duarve.

Jo, nuk është e nevojshme.

Jo, antibiotikët nuk janë efektivë kundër viruseve, por funksionojnë vetëm kundër infeksioneve bakteriale.

Kontaktoni numrin e telefonit “127” të Urgjencës Kombëtare dhe vishni një maskë kirurgjikale nëse jeni në kontakt me persona të tjerë.

Jo, por mund të jetë e mundur që një person të mund të marrë COVID-19 duke prekur një sipërfaqe ose objekt që ka virusin në të dhe pastaj të prekë gojën, hundën ose ndoshta sytë.

Sigurisht. Shumica e njerëzve me koronavirus shërohen plotësisht. Deri më tani, përqindja e vdekshmërisë në nivel botëror është rreth 2%, por shkalla e vërtetë e vdekjes mund të jetë shumë më e ulët, pasi mbijetesa nga koronavirusi mund të mos jetë dokumentuar si një e tërë ende.

Ende nuk ka asnjë datë të përcaktuar. Shtrëngimet në fuqi do të zgjasin përgjatë të gjithë periudhës së emergjencës.

Transporti ndërkombëtar i mallrave, shpërndarja e mallrave apo shërbime të domosdoshme, delivery/catering, posta, kompanitë e sigurisë fizike, shërbime të tjera esenciale.

Brenda orarit 5.00-13.00, punonjësit e çdo kompanie lejohen të qarkullojnë lirisht. Për automjetet nevojitet akreditimi dhe qarkullimi kufizohet ne fashat 5-8 dhe 12-13.

Supermarketet, marketet, farmacitë, pikat e karburantit, bankat, veterinerët, ofiçinat, shërbimet esenciale.

Kafe, bar, restorante, pabe, fast food, palestër, kinema, qëndra argëtimi, lojrash, qëndrat tregtare, dyqane veshjesh dhe artikujsh jo të domosdoshëm, qëndra estetike, qëndra tregtare, dentistë.
LISTA E PLOTË NË SEKSIONIN “Për bizneset” – https://coronavirus.al/per-bizneset/

Jo. Për fat të keq, klinikat dentare mbeten të mbyllura deri në një urdhër të dytë. Rastet e urgjencës mund të trajtohen në spital.

Jo. Qendrat tregtare janë të mbyllura deri në një urdhëresë të dytë, përfshi edhe marketet apo supermarketet që operojnë brenda tyre.

Lëvizja jashtë orarit 5-13, qarkullimi me automjet të paakredituar, ecja në grup më shumë se 2 persona, qëndrimi nën 2 metra larg personit tjetër në rrugë apo pika shitje.

Po, por vetëm me makina personale 4+1 dhe leje të posaçme paraprake.

Transporti drejt aeroportit është i lejuar, por nevojitet një leje për udhëtarin dhe transportuesin (maksimumi vetëm një i tillë), si dhe biletat e udhëtimit për të verifikuar lëvizjen.

Qarkullimi brenda vendit lejohet vetëm për arsye madhore, si arsyet shëndetësore.

Lejohet shoqërimi i një individi të sëmurë nga vetëm një familjar i tij, pavarësisht orarit të karantinës.

Detyrohen për qëndrim të detyrueshëm 2-javor në banesë.

Qëndro në shtëpi, kërko asistencë mjekësore pa shkuar vetë në spital. Një ekip i specializuar do të mbërrijë në banesë për të konstatuar infektimin dhe hapat e mëtejshme nëse rezulton pozitiv.

Shëtitjet në natyrë, rrugë, parqe apo vende të tjera publike janë të ndaluara dhe të dënueshme me gjobë përgjatë periudhës së emergjencës.

Vlejnë të njëjtat rregulla si për individin. Pa një akreditim nga ana e institucionit, qarkullimi me automjet është i ndaluar.

Është i lejuar në fashat e orareve 5-8 dhe 12-13. i pakufizuar për transportin e mallrave dhe shërbimeve esenciale.

Marrja e familjarëve pa arsye në automjet është e ndaluar. Përdorimi i automjetit për punë, brenda fashës orare lejohet me vetëm një destinacion, punë-shtëpi.